Allergének

2019-06-27 10:30

Az elmúlt tizenöt évben az ételallergiában szenvedők száma megduplázódott, a lakosság több mint 10%-a valamiféle allergiában vagy intoleranciában szenved. Ezen fogyasztók biztonsága és egyenlőségi jogok biztosítása érdekében a 1169/2011 EU rendelet szerint a vállalkozásoknak biztosítani kell az információt az élelmiszer allergénekről.

2014. december 13-tól az élelmiszerjelölésről szóló új jogszabály előírja, hogy valamennyi élelmiszervállalkozónak köztük az étteremnek is tájékoztatni kell a fogyasztóit az ételekben előforduló élelmiszer allergiát, vagy intoleranciát okozó allergén összetevőkről.

A jogszabály célja a fogyasztók pontos tájékoztatása, hogy az étlapon szereplő ételek milyen allergiát vagy intoleranciát kiváltó összetevőket tartalmaznak.

Mi számít allergénnek?

A rendelet tartalmaz egy 14 allergénből álló listát (1169/2011 EU rendelet II. MELLÉKLET), amit fel kell egyértelműen tüntetni, amennyiben az étlapon szereplő ételek összetevőiben az allergiát vagy intoleranciát okozó anyag megtalálható. Javasolt, odafigyelni a keresztszennyeződésekre is!

Milyen allergéneket kell feltüntetni?

Minden allergént köztelező feltüntetni, amit a gyártáshoz használtak és jelen van a késztermékben, még ha módosult formában is. Az alkalmazás megkönnyítése érdekében a rendelet tartalmaz egy listát az allergén anyagokra vonatkozóan. Akkor is fel kell tüntetni, ha csak nyomokban fordul elő.

Allergének

  1. Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:
    • búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is
    • búzából készült maltodextrin
    • árpából készült glükózszirup;
    • alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.

    Jelölése:

  2. Rákfélék és a belőlük készült termékek. Jelölése:

  3. Tojás és a belőle készült termékek. Jelölése:

  4. Hal és a belőle készült termékek, kivéve:
    • vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
    • a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag

    Jelölése:

  5. Földimogyoró és a belőle készült termékek. Jelölése:

  6. Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
    • teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír;
    • szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
    • szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
    • szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter.

    Jelölése:

  7. Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
    • alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó;
    • lakit

    Jelölése:

  8. Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia- vagy queenslandi dió és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok. Jelölése:

  9. Zeller és a belőle készült termékek. Jelölése:

  10. Mustár és a belőle készült termékek. Jelölése:

  11. Szezámmag és a belőle készült termékek. Jelölése:

  12. Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni. Jelölése:

  13. Csillagfürt és a belőle készült termékek. Jelölése:

  14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek. Jelölése:

Vissza a Hírek oldalra »


Oszd meg másokkal is!

 

BANKKÁRTYA ÉS SZÉP KÁRTYA ELFOGADÓ HELY

** Minden teljes értékű 10.000,- Ft feletti megrendelés esetén AJÁNDÉK ÜDÍTŐT adunk! »